Skip to main content

Historiar og segner

Bjødlurebasen

Sagnet om Bjødlurebasen – én eldgammel mann og én frikjent morder

Det har vært stille i det siste angående Bjødlurebasen og det er nok flere som undrer seg over hva
som har skjedd og hva som kommer til å skje videre. Både hodeskallen og de to andre beina som lå i
monteren ble altså levert inn for å få en datering og opplysninger rundt skjelettet.

Fonnaturist

Den første utanlandske fonnaturisten? Ingen er vel heilt sikker på kortid den første utlendigen kom til Mauranger for å gå over Fonna som turist. Stort sett vart vel berre den vegen nytta når ein hadde eit ærend på andre sida av fonna, eller opp med husdyr. Ein av dei første må i alle fall vera skotten James D. Forbes, som var fødd i 1806.

Kvitstein

Heilag kvit stein på Sundal. Fantene kommer – Innover fjorden kommer det roende nattestid et fantefølge med uedle hensikter. For hvert åretak nærmer de seg bygda og lar årebladet dyppes roligere og roligere ned i vannet helt til årene legges inn og båten glir sakte inn mot fjæresteinene. Uten et ord hopper den ene mannen ut, tar tak i stevnen og drar båten trygt på land. Fantene vet om et sted der oppe, hvor det skal skjule seg verdifulle og makeløse skatter.

Sledetur

Kjrøetur over Folgefonnen. I et reisebrev til morgenbladet fra Norheim-sund dateret 26. juli 1888, berettes om en Slædefart over Folgefonnen, som faldt meget heldig ud. over folgefonnen gik det udmerket, heder det i Brevet, og bagefter var det ligesaa udmerket Hvile at faa i Hotel Hardangers gode Senge paa Odda.